Veste, kam pobegniti pred vročino?

  • 09.08.2018
  • Luka Debevec

Kar nekaj časa smo čakali, da je poletje pokazalo svoje prave barve oziroma temperature. Dnevi so vroči in za marsikoga so visoke temperature precej naporne. Ohladitve pa ne najdemo samo v klimatiziranih prostorih, temveč tudi v naravi. Zbrali smo nekaj idej, kje lahko v vročih dneh najdete osvežujočo senco in uživate v prijetno toplem poletju. 


1. Na bregu Bohinjskega ali Blejskega jezera

Bohinjsko in Blejsko jezero sta z razlogom priljubljeni turistični točki. Čista voda in gozdovi ponujajo izvrstno osvežitev. Ker so prometne poti predvsem ob vikendih zelo zgoščene, vam priporočamo, da se tja odpravite zgodaj. Tako se ne boste izognili zgolj gneči, temveč si boste lahko na bregovih jezer našli tudi čisto svoj kotiček. Če vam je ljubše bolj urejeno kopališče, je grajska plaža na Bledu prava izbira za vas. Vstopnina na urejeno plažo je razumna in ponuja tudi gostinske storitve, sanitarije, garderobe in še marsikaj, kar bo vaše poležavanje pod kakšnim izmed dreves naredilo bolj udobno. 
2. Kopanje v reki - Nadiža
Nadiža je ena najtoplejših in najbolj čistih alpskih rek. Kopanje v njej bo vsekakor bolj prijetno, kot če bi zaplavali v Sočo, zato je priljubljena izbira marsikoga, ki v vročih dneh išče osvežitev. Tok reke omogoča kar nekaj točk, kjer se je mogoče udobno kopati. Pod mostom v Podbeli je eno izmed tovrstnih kopališč, kjer je v bližini na voljo tudi priročno parkirišče. Podobno je pri Napolenovem mostu in pri vasi Robič. Pri večini priljubljenih izbir za kopanje, kjer je poleg tudi parkirišče, se sicer pobira tudi nadomestilo za parkiranje. 3. V gorah je sončno, a hladneje.
Če vam osvežitev v Nadiži ni dovolj, se lahko pred tem povzpnete na Stol, plavanje v reki pa je zgolj hladen zaključek lepega dne. Hladnejše temperature so namreč najdete tudi v visokogorju. Ena izmed dobrih izbir je na primer Stol, ki je z višino 2236 najvišji vrh Karavank. Pot iz Valvasorjevega doma vam bo vzela približno tri ure. Vsekakor vam svetujemo, da se na pot odpravite zgodaj in se tako izognete popoldanski vročini in pogosto manj stabilnemu vremenu. Navzgor vam priporočamo strmejšo, Žirovniško pot, vračajte pa se po položnejši, Zabrevški poti. Na vrhu si privoščite malico in dovolj časa za uživanje v lepih razgledih.4. Osvežitev na Kauchu
Včasih pač nismo pri volji, da bi se v vročem dnevu odpravili na pot. Takrat si lahko prijetno vzdušje ustvarimo tudi na domačem Kauchu. Vsekakor pa si dan vseeno popestrimo z osvežujočim napitkom. Predstavljamo vam preprost recept za:
LUBENIČNA LIMONADA

Postopek: Lubenico razkosamo in odstranimo peške. Ožamemo dve limoni. Vse skupaj zmešamo v mešalcu. Nato dodamo malo kokosovega sladkorja ter mešalec do vrha napolnimo z ledom. Zmešamo na hitro, da se ledene kocke ne zdrobijo popolnoma. Na koncu ingverjevo korenino olupimo in jo z lupilcem nalupimo na tanke rezine, ki jih vmešamo v pripravljen sok, ki ga natočimo v kozarce. Na koncu kozarce dekoriramo še z rezino limete ali lističem mete. Uživajte!


Galerija slik: