Veste, kako poleti urediti svojo teraso ali balkon?

  • 21.06.2018
  • Luka Debevec

Kaj je lepše od zajtrka na terasi, ko se dan ravno prebuja? Ali pa popoldne s knjigo in ledeno limonado na vrtu? Tudi poletni večer v družbi prijateljev in z dobrimi prigrizki na balkonu se ne sliši ravno slabo, kajne? Poletje je čas, ko se življenje odvija zunaj. Pa veste, kako urediti zunanje prostore?

Če imamo teraso, vrt ali balkon že arhitekturno urejen in je rastlinje zasajeno, so potrebni le še manjši dodatki, da ta zunanji podaljšek našega doma uredimo tako, da bomo tam resnično uživali.

1. Rastlinje – začimbnice so kraljice balkonov
Z rastlinami na zunanjih površinah težko pretiravamo. Če živimo v mestu, bosta ozelenela terasa ali balkon še posebej privlačna, dajala pa bosta občutek svežine. Izberimo več lončnic različnih velikosti, saj jih bomo tako preprosto prilagajali prostoru in številu obiskovalcev. Pri negi rastlin pazimo, da jih ustrezno zalivamo, seveda pa že v pričetku izberimo rastline, ki na vročino in direktno izpostavitev soncu niso občutljive. Naše priporočilo so začimbnice – z rožmarinom na balkonu namreč res težko zgrešimo.2. Osvetlitev – izberimo sveče in lampijončke
Ko se dan spremeni v toplo poletno noč, je lahko še posebej čarobno, če ji pustimo zažareti v soju pravih luči. Zunaj izbiramo luč, ki je mehka in prostora ne razsvetli preveč. Večer bo tako imel svoj čar, hkrati pa zadimljena svetloba privablja tudi manj mrčesa. Za osvetlitev zato izberimo sveče, ki naj bodo čim bolj raznolikih velikosti in barvnih odtenkov (čeprav je navadno dobro, da se držimo enotne barvne sheme – z vanilijo ne bomo nikdar zgrešili!). Da sveče zavarujemo pred vetrom, pa tudi nezgodami, jih postavimo v ognjevarne podstavke in vaze raznolikih oblik in velikost. 

Druga možnost (ali pa dodatna), so lampijončki. Izberemo lahko raznobarvne ali bele. Ustvarili bodo prijetno vzdušje, če se bodo napajali s sončno energijo, pa bodo ob večerih s seboj nosili še odsev lepega poletnega dne. 3. Sedišče – udobje za vse vaše prijatelje
Ker sta balkon in terasa ne samo prostor za samotno sproščanje ampak tudi druženje s prijatelji, moramo zanje ustvariti dovolj prostora. Sedišča pa ne predstavljajo zgolj stoli. Poleti smo lahko veliko bolj kreativni. Na teraso ali balkon lahko postavimo klop, ki jo obložimo z veliko blazinami in odejami. Super rešitev za hitro pripravo sedišč so tabureji, ki so čisto enako samozavestni v vlogi klubske mizice. Seveda pa je najenostavneje, če na tla položimo kar blazine. Sedišča različnih velikosti in višin bodo tako ustvarila prav posebno dinamiko. Pri tem pazimo, da so materiali odporni na močno svetlobo (sicer hitro zbledijo in so videti obrabljeni), preprosti za čiščenje in niso občutljivi na vlago. Pri Kauchu sodelujejo s veliko dobavitelji, ki ponujajo široko izbiro materialov, ki so primerni za zunanjo uporabo. S kakovostnim umetnim usnjem tako ne boste zgrešili, saj lahko pri Kauchu najdete takšnega, ki je odporno na velike temperaturne razpone, svetlobo, UV žarke in bakterije. 


Galerija slik: