Usnje ali tkanina, to je sedaj vprašanje.

  • 05.04.2017
  • Luka DebevecKot smo zapisali že večkrat, je izbira sedežne garniture za večina ljudje zelo pomembna odločitev. Pri tem se srečamo z mnogimi odločitvami: izbira barve, oblike, velikosti, čvrstosti. In na koncu še večna dilema: usnje ali tkanina? 

S tovrstnimi zagatami pa se ne srečujejo samo naši kupci, to je še vedno vroča debata tudi na slovenskih forumih. Predstavljamo vam nekaj osnovnih dejstev, ki jih je pomembno vedeti, ko se odločamo ali bo naša sedežna garnitura iz usnja ali tkanine. 

USNJE
V preteklosti je bilo usnje v očeh mnogih sinonim za trpežnost in oblazinjenje višjega cenovnega razreda. Seveda je tu še možnost umetnega usnja, načeloma pa se za izdelavo oblazinjenega pohištva uporablja zlasti goveje usnje. Ker je to naravna koža, ima različne lastnosti, kot pa tekstilne prevleke. Kakovost usnja je odvisna od obdelave, vzdržljivosti na prepogib, obstojnosti barve na svetlobo, raztržne trdnosti, izvora surove kože in drugo. Zaradi različnih karakteristik usnja, je tako tudi na tem področju razpon kakovosti velik. Usnje slabše kakovosti je trše, popravlja se ga z različnimi sredstvi, zaradi katerih je večja možnost pojave razpok, pojavi pa se občutek plastifikacije. Pri kakovostnejšem usnju je površina sicer lahko barvana, ni pa popravljena z dodatnimi sredstvi, posledično je usnje zato mehko in voljno na otip.Seveda pa življenjska doba usnjene sedežne garniture ni odvisna samo od kakovosti izbranega usnja, temveč tudi od tega, kako zanj skrbimo. Usnje je potrebno redno čistiti, velikokrat se priporoča tudi preprosto brisanje z vlažno krpo. Večino madežev se lahko odstrani z vpojno krpo, madeže pa odstranimo s krožnimi gibi, ki morajo biti nežni. Izjema sta anilinsko in nabuk usnje, pri katerih je čiščenje bolj zahtevno. Navadno se do dvakrat letno usnje tudi premaže z zaščitno kremo. Pri izbiri sredstev je najpomembneje, da se resnično dobro posvetujemo s proizvajalcem, ki nam bo za specifičen tip usnja svetoval optimalno nego. Sicer pa še vedno velja, da sredstva za nego usnja ne smejo vsebovati alkohola, acetona in drugih agresivnih snovi. Pri življenjski dobi usnja je dobro upoštevati tudi dejstvo, ali v našem domu bivajo male živali. Predvsem mačke lahko namreč med igro in brušenjem krempljev velikokrat prebodejo usnje, zato se v tem primeru navadno svetuje izbiro kakovostne tkanine. 

Pri Kauchu lahko med drugim izberete umetno usnje Stampskin One, ki ga odlikuje odpornost proti ekstremnim vremenskim pogojem. Na dotik je mehak, saj je narejen iz elastičnega materiala na bazi silikona. Material je odporen tudi na svetlobo, UV žarke in bakterije, ponaša pa se tudi s kar sedem letno garancijo. Največkrat se uporablja za zunanjo uporabo. Pri Kauchu vam bomo svetovali in pomagali izbrati optimalno usnje, ki bo upošteval vaše potrebe in življenjski slog. 


TKANINA
Tkanina je za mnoge ljubša izbira, saj je prijetna na otip, mehka, navadno pa omogoča tudi večjo barvno paleto, kot pa usnjeno oblazinjene. Tudi pri tkaninah je proizvodnja korenito napredovala, tako da sedaj brez težav izbiramo tudi med tkaninami, ki so odporne na politje različnih tekočin. Tkanina je lahko iz sintetičnih materialov, ali pa naravnih, med katerimi pri Kauchu najdete tkanine iz čiste volne ali v kombinaciji z drugimi naravnimi materiali, kot so lan, kopriva in konoplja. Pri Kauchu naravne tkanine med drugimi izbiramo tudi pri angleškem podjetju Camira, ki ga odlikuje skrbna izbira materialov, s katerimi tkejo blago.Ključne prednosti tkanin, ki jih ponujamo pri Kauchu, so vrhunsko tkanje, zato je tkanina močna in obstojna. Nekatere tkanine so dermatološko testirane. Svetujemo tudi izbiro tkanine, ki je odporna na madeže in ima antibakterijsko zaščito.  Vse te prednosti pri Kauchu lahko najdete  na primer v kolekciji tkanin Clean Active, ki ponuja tudi široko barvno paleto, tako da boste sedežno garnituro lahko kar najbolje prilagodili vašemu prostoru. 

Tudi za tkanino moramo skrbeti ustrezno. Pri odstranjevanju trdovratnih madežev mnogi prisegajo na čistila iz naravnih sestavin (čista voda, kis, milo), pri čemer pa je seveda vseeno potrebno biti previden. Pri madežih je posebej pomembno, da jih odstranimo, ko so še sveži, pri tem pa predvsem pivnamo in ne drgnemo. Pri poseganju po drugih čistilnih sredstvih moramo biti izjemno previdni, saj lahko pustijo madež ali razbarvajo tkanino.

Ne glede na to, katero vrsto oblazinjenja boste izbrali, je pomembno, da smo pri tem premišljeni. Poleg naših spontanih želja, je pomembno upoštevati svoj življenjski slog, ki bo pogosto narekoval izbiro. Vsekakor pa je tehnološko izdelava tkanin ali obdelava usnja v zadnjih letih izjemno napredovala, tako da boste pri obeh izbirah zagotovo lahko našli visok nivo kakovosti. 


Galerija slik: