Popestritev domačega kaucha: blazine, ki jih naredimo iz srajce

  • 03.08.2016
  • Luka Debevec

Poletje je čas za brezskrbnost in zabave. Je tudi priložnost, da v naše prostore povabimo barve, ki lahko svoje mesto povsem prepričljivo zasedejo tudi na domačem kauchu. Z nekaj idejami lahko kar sami oblečemo dekorativne blazine, ki jih nato iz dnevne sobe enostavno preselimo tudi na vrtni piknik, brez da bi nas skrbelo, če se bodo umazale. Poglejte si enostaven način kako iz stare srajce naredimo novo blazino.Staro srajco (lahko tudi majico) lahko preprosto spremenimo v blazino že z osnovnim znanjem šivanja. Uporabimo srajco, ki ima zanimiv vzorec, seveda pa jo lahko popestrimo še z dodatki.

1. Najprej v omari poiščimo srajco, ki je ne potrebujemo več in jo zlikamo. Odstrižemo rokave, saj bomo uporabili le sredinski del. Rokave lahko uporabimo za dekoracijo.

2. Srajco nato obrnemo okoli (tako da so šivi vidni na zunanji strani) in vanjo položimo blazino. Blazino previdno namestimo natanko na tiso mesto, kjer želimo da je, ko bo blazina končana. Če uporabimo še žepe, bodimo pri nameščanju blazine še posebej previdni.

3. Robne dele srajce nato potegnemo skupaj in jih pritrdimo z buciko. Pri srajcah z vzorcem si seveda pomagamo s črtami, ki so vodilo za to, da bo blazina nameščena naravnost in jo bodo bucike pritrdile ravno z obeh strani. Od bucike pustimo še približno dva centimetra blaga, preostanek blaga pa odstrižemo.

4. Pred šivanjem poskrbimo, da so robovi označeni z bucikami tudi na ostalih straneh blazine, nato pa blazino ostranimo (skozi gumbke na sredini). Šivamo lahko s šivalnim strojem ali pa ročno.

5. Ko so vsi robovi zašiti, srajco obrnemo pravilno in vanjo ponovno namestimo blazino ter zapnemo gumbe. Seveda je mogoče narediti tudi variacijo pri kateri ohranimo ovratnik. 

Blazino lahko na koncu popestrimo še z različnimi dodatki, ki jih  lahko na blago prišijemo ali pa pritrdimo z lepilom. Takšne blazine bodo popestrile vrtno pohištvo, lahko pa so tudi lepo darilo, ko se k prijateljem ali sorodnikom odpravimo na poletni piknik. Prijetno ustvarjanje!

Galerija slik: