Poletne črke. Za na kavč ali plažo.

  • 21.07.2016
  • Luka Debevec

Poletje je čas, ko se nas veliko odpravi na oddih, kjer si lahko privoščimo poležavanje na plaži. Takrat tudi tisti, ki morda niso najbolj navdušeni bralci, radi posežejo po dobri knjigi in se zapodijo med  črke. Enako velja za tiste, ki  ostanejo na domačem kavču ali jim veter lase kuštra na ležalniku pod domačim drevesom. Ste brez idej kaj bi listali to poletje? Predstavljamo vam knjižni izbor, ki vas bo iz plaže ali domačega kavča odnese daleč v…no, odvisno od knjigeJ 

Leah Remini: Zgaga

Se spomnite zgovorne Carrie iz serije Domače kraljestvo? Glavne igralke Leah Remini se verjetno najbolj spomnimo ravno  po tej vlogi. Je pa Leah tudi ena izmed tistih znanih osebnosti Hollywooda, ki je pripadala cientološki cerkvi, ki ima slavne privržence, kot sta Tom Cruise in John Travolta. Brez dlake na jeziku in z veliko humorja opisuje svojo pot do uspeha, vzpone in padce ter čudaštva, ki jih je v cerkvi doživela kot njena članica in odpadnica, saj je scientologijo zapustila leta 2013. Navdušila vas bo s svojo izjemno življenjsko zgodbo in odstrla pogled v hollywoodsko zakulisje, pri tem pa predvsem zelo zelo zabavala.

Sue Monk Kidd: In dobila je krila

Čas suženjstva temnopoltih Američank in Američanov se morda zdi oddaljen, vsekakor pa so zgodbe, tudi v luči nedavnih dogajanj v Ameriki, še kako žive. To je knjiga, ki je navdušila tudi Oprah in se naslanja na resnično življenje sester, ki sta javno zagovarjali pravice žensk in odpravo suženjstva.

Amerika, začetek 19. stoletja. Sarah in Pokora odraščata na domu Grimkéjevih. Sarah je pravkar dopolnila enajsto leto, Pokora šteje deset let. Sarah je belka, Pokora črnka. Sarah je gospodarjeva hči; Pokora je sužnja, ki jo Sarah dobi kot darilo za rojstni dan. Dve deklici, tako drugačni, pa vendar obe ujeti v družbene spone, z leti druga v drugi odkrijeta sorodno dušo, povezani v boju proti režimu, ki tako neusmiljeno zatira pravice črncev in žensk.

Darja Končarevič: Toplo Priporočam

Darja je obraz Bazilike. Navadno pokuka izza kakšne slane francoske pite, se posmehuje svojim ravno prav zapečenim merengam ali pa s svojo hčerko mesi kakšno testo, ki bo kmalu postala bombeta s sezamom. No, zadnje čase pa lahko mi pokukamo tudi izza njene prve knjige, kjer bomo 304 straneh našli 79 finih receptov in sočnih fotografij. Toplo priporočam je povabilo k enostavni, malo drugačni kuhinji. Takšni, kot jo postrežejo v Baziliki in kot jo jemo pri nas doma. Tukaj so jutranji mufini, granole pa celodnevne uspešnice, kot so slastne pite in dobrodejne župce, ter druge odlične ideje za lahkotno kosilo ali spontano večerjo s prijatelji. Poleti bo prišla še kako prav za kakšno crkljanje ali navdušujočo pogostitev gostov, ki bodo na sobotno popolne prišli na naš vrt.

Galerija slik: