Katero usnje izbrati za vaš Kauch?

  • 25.01.2016
  • Luka Debevec

Usnje je hladno. Na usnju se potiš. Usnje je neuničljivo. Usnje je občutljivo. To je samo nekaj prepričanj o usnju, ki jih imajo stranke pri nakupu usnjenenga Kaucha. Ampak, kaj od tega je dejansko res? Pravzaprav vse, a vendar vse zavisi od končne izbire usnja. Ostaja pa dejstvo, da ena vrsta usnja nima vseh teh lastnosti.

Pa gremo lepo od začetka. Usnje je naravni material. Za oblazinjeno pohištvo je najbolj primerno goveje usnje, ker ima največje površine.  Pa življenska doba usnja? Lahko tudi do 100 let. Seveda ob visoki kvaliteti, zmerni uporabi in pravilnem vzdrževanju.

V osnovi poznamo dve vrsti usnja, in sicer pigmentirano/barvano in anilinsko usnje.

Pigmentirano usnje je najbolj razširjeno pri oblazinjenem pohištvu, ker je najbolj cenovno dostopno in lažje za vzdrževanje. Pri obdelavi so kože brušene in napake so zakrpane. Na površino se odtisne struktura, da se skrije napake in da je struktura po celi koži enaka.  Nanešeno barvilo zapre pore v usnju, zato usnje ni paropropustno. Tako usnje je v večini primerov enobarvno. Tukaj dejansko nimate stika z usnjem ampak z barvno glazuro, ki je na površini. To usnje je zato hladno in se na njem potimo.

Pri anilinskem usnjo so vidne vse poškodbe, napake, naravne lastnosti usnja in ravno to daje usnju tisto pravo žlahtnost! Pri obdelavi se pore usnja ne zaprejo, zato je paroproustno. Pri aniliskem usnju imate dejansko stik z usnjem. Usnje ni hladno in se na njem manj potite. Barva je neenakomerna z lisami. Z uporabo dobi anilin svojo patino. Z izjemo brisanja z nežno vlažno krpo na umazanih mestih drugega vzdrževanja ni. Sicer pa velja skrito pravo, da bolj kot anilin uporabljaš in ga drgneš, večjo patino ima, bolj je žlahten izgled! Zato nikar na varčujte s počikom na vašem Kauchu!

Torej, katero usnje boste izbrali za vaš Kauch?

Galerija slik: