Kakšno tkanino izbrati za vaš Kauch?

  • 08.03.2016
  • Luka Debevec

˝Tkanine so mi zelo všeč, vendar imamo doma dva majhna otroka in psa, zato  tkanina ne pride v poštev.˝ Ta stavek pogosto slišim od svojih strank, a res ni potrebe,  da se zaradi otrok ali psa odpoveste vaši najljubši tkanini.

V zadnjih letih je tekstilna industrija močno napredovala in na trgu je izbira tkanin z zaščito proti umazaniji že ogromna. Na pogled so enake kot običajne tkanine, poglavitna lastnost teh tkanin pa je, da se tekočina zadrži na površini in se ne vpije vanje. S papirnato brisačko tekočino odstranite in voila. Opravljeno! V nekaterih primerih je potrebno ostanke madeža na površini očistiti z vlažno krpo, za trdovratnejše madeže pa so na voljo tudi posebna čistila.

Seveda pa je najpomembnejše, da se tekočine ne vtira v tkanino in da se jo očisit čim prej. Po določenem času se tekočina namreč vseeno vpije, saj je tkanina kljub vsemu paropropustni material, ki diha. Določene tkanine so odporne tudi na oljne madeže in so celo antibakterijske.

˝Prisegam na naravne materiale, ker so bolj prijazni na dotik in zdravju prijazni  Tudi za stranske s takšnimi željami smo poskrbeli. Najbolj uporabljena naravna materiala za tkanine sta bombaž in volna, pri nekaterih tkaninah pa sta mešana tudi z drugimi naravnimi materiali, kot so konoplja, lan ali kopriva.  Ja, sliši se malce smešno, ampak je res.  Za najbolj vzdržljivo tkanino iz naravnega materiala velja volna in je tudi nekoliko dražja kot bombaž in lan. V skandinavskih državah in Veliki Britanji se volnene tkanine prav zato pogosto uporabljajo tudi za oblazinjenje na javnih prostorih.

Torej, naslednjič, ko boste pred odločitvijo, katero tkanino izbati za vaš Kauch, se najprej vprašajte ali želite sintetično ali naravno tkanino. Sintetične so nekoliko cenejše in manj zahtevne za vzdrževanje in čiščenje, naravne pa so bolj prijazne vaši koži in okolju.
Galerija slik: