Cenejša kot je sedežna garnitura, dražje vas bo stala.

  • 30.06.2016
  • Luka Debevec

Katero tkanino izbrati? Se sedežna garnitura prilagodi našemu bivanjskemu stilu ali obratno? Katere barve izbrati? Sedežna garnitura je zagotovo ena pomembnejših odločitev, ko se lotimo preurejanja  prostora, zato je še toliko pomembneje, da smo informirani ali pa da pri odločitvi zaupamo strokovnjakom. Tokrat smo se pogovarjali z Ano, ki se je nakupa sedežne garniture otepala kar dve leti. Skupaj z ekipo Kaucha je nato našla pravo izbiro zase, mi pa smo jo povprašali o njenih preferencah in o tem kakšen je bil zanjo proces izbire tega osrednjega kosa njene dnevne sobe. 

1. Pri oblikovanju interjerja, predvsem dnevnega prostora, je sedežna garnitura precej impozanten kos. Ste bili zaradi tega pri izbiri še posebej previdni?
Bila sem zelo, zelo izbirčna. Celo tako zelo, da sem bila 2 leti brez kavča :) Vedela sem, kaj hočem, pa tega nisem našla v nobeni trgovini v bližini. Vsi, ki kupujejo sedežno, se bodo verjetno strinjali z mano, da v trgovinah najdeš ene in iste kose, če pa se že kje najde kaj posebnega, pa je za tak kos treba odšteti tudi posebno velike denarce. 2. Na kaj ste bili pri izbiri najbolj pozorni? Vam je pomembnejša funkcionalnost ali videz? Kje ste iskali ravnovesje?
Priznam, v prvi vrsti sem se ukvarjala z videzom. Želela sem si čim bolj enostaven "tih" dizajn z lesenimi detajli. Navdih so mi bile skandinavske sedežne garniture, ki niso bile preobložene z blagom in ki svojo vitko postavo spočijejo v lesenem okvirju. Vsekakor pa sem razmišljala tudi o funkcionalnosti. Enostaven dizajn že sam po sebi obljublja funkcionalnost. Ker absolutne funkcionalnosti ni, ampak je ta vedno definirana s tistim, ki uporablja (ne)funkcionalen izdelek, sem zanjo najbolj poskrbela s tem, da sem se odločila za sedežno garnituro po meri. 

3. Kako ste pri izbiri upoštevali vaš bivanjski stil?
Kaj pa je bivanjski stil :)? Seveda sem ga, tako kot pri vsem. Torej zelo. Rada imam enostaven dizajn, ki prvič, diha, ki, drugič, diha z lesom, in ki mi, tretjič, omogoča, da udobno sanjam. Podnevi in ponoči :)

4. Kakšno je bilo sodelovanje z ekipo Kauch? Je bilo kakšen nasvet še posebej pomemben ali pa so vas opozorili na vidik na katerega pri izbiri sami nebi pomislili?
Včasih se z ljudmi ujameš, včasih ne. S Kauch ekipo je bilo vse tako kot mora biti: nasmeh ob srečanju, profesionalno nadaljevanje, kakovostna izdelava z upoštevanjem vseh mojih (zahtevnih) želja, še širi nasmeh ob montaži sedežne garniture v moj prostor sanj. V procesu sodelovanja sem se naučila, kako veliko detajlov je potrebno izdelati za eno sedežno garnituro in kako odločilni so ti detajli za videz in kakovost. Spoznala sem, da se cena sedežne garniture močno spreminja glede na izbor tkanine. Zato ni čudno, da se nizkocenovne sedežne garniture po par letih obrabijo in zmuckajo. Kar pa mi je najbolj všeč je to, da lahko vse dele tkanin odpnem z zadrgo in očistim svoje sanje vseh umazanij. 

5. Kaj pa vam je bilo pomembno pri izbiri tkanine?
Smešno, ampak to je bila barva. Ker sem si želela svetlo sivo, ampak tako, ki ima pridih modro-zelene sivine, ne tisto, ki ima rahlo rjavkast pridih, in ni smela biti ne presvetla ne pretemna, poleg tega ni smela biti preveč groba, vzorec ni smel biti preveč značilen, v glavnem, komplicirano :) Odločala je seveda tudi cena, ki ni smela biti pregroba do moje denarnice.

6. Kaj bi svetovali drugim, ki se trenutno odločajo o nakupu?
Načeloma res ne želim svetovati nikomur glede česarkoli, ker vsak sam ve, kaj želi in kakšne so njegove zmožnosti. Zato lahko povem le svoja opažanja: Cenejša kot je sedežna garnitura, dražje vas bo stala. Ali ni lepo, če je tvoja dnevna soba drugačna kot dnevne sobe večine ljudi, ki jih poznaš, pa tudi tistih, ki jih ne? Če se odločaš o sedežni garnituri po meri, pa ti je škoda odšteti 200 eur več, pomisli: denar ti bo težko dati enkrat, na prekratko ali preozko sedežno garnituro pa se boš usedel vsak dan. Pa srečno pri izbiri!Galerija slik: