3 praznični prigrizki za na Kauch

  • 28. 11. 2017
  • Luka Debevec

December je potrkal na vrata in svoj dom smo odprli prazničnemu času. V kuhinji vedno diši po nečem odličnem, med tem si mrmramo kakšno božično pesem in čakamo, da se nam ob kosilu pridružijo prijatelji ali sorodniki. Ob mrzlih večerih si vedno radi ogledamo dober film in zaviti v odejo grizljamo kaj slastnega.  Tokrat smo pripravili nekaj idej za enostavne prigrizke, ki so tako priročni, da jih boste brez skrbi in slabe vesti uživali tudi na Kauchu ob ogledu filma. 

#1 Pokovka s slano karamelo
Ključna komponenta tega recepta je zagotovo preliv za kokice, zato se pri navodilih za peko kokic tokrat ne bomo ustavljali. 

SESTAVINE:
4 žlice belega sladkorja                                                 
1 žlica temnega sladkorja 
1 čajne žličke soli
3 žlice masla
1 čajna žlička sode

POSTOPEK: (cc. 5 minut)
V velikem loncu začnete karamelizirati bel in rjav sladkor. Nastaja lepa karamelna zmes, ki je praviloma ne mešamo. Ko se sladkor stopi, dodamo maslo in sol. Pomešamo. Za posebej fino karamelo dodaj v pripravljeno polivko 1 čajno žličko sode bikarbone. Ugasni štedilnik in primešaj kokice. Dobro, a nežno premešaj, da se slana karamela optimalno porazdeli po pokovki. Ohladi vsaj 15 minut na pladnju zaščitenem s peki papirjem.




#2 Zdravo ocvrti prigrizki
Paniranje je res odlična hrana, ki ji v Ameriki z razlogom pravijo »soul food«. Lahko jo pripravimo tudi malo drugače in vsaj nekoliko bolj zdravo – v pečici. Panirate lahko bučke, jajčevce, cvetačo...kar vam je najbolj ljubo. Mi vam v nadaljevanju predstavljamo super alternativo za odlično paniranje!

SESTAVINE:
Krekerji
Parmezan
Mak
Moka
Jajce

POSTOPEK (cca. 40 min)
V mešalcu zmiksamo krekerje. Zmlete krekerje pretresemo v posodo, dodamo parmezan in pest maka. Mešanica bo nadomestila klasične drobtine. Izbrano zelenjavo tako najprej pomočimo v moko, nato v jajce in na koncu v mešanico krekerjevih drobtin z makom in parmezanom. Ocvrtke zlagamo na pekač, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem. Cvrtke nato v pečici, segreti na 220 stopinj, pečemo približno 20 minut. Poleg se odlično poda omaka z majonezo in limono (v skodelico zmešamo majonezo, ščepec soli, limonino lupinico in sok limone po okusu). 



#3 Mini pizza zvitki

To je recept za uspeh. Le kdo ne mara pizze? Ti mali zavitki bodo zagotovo navdušili otroke in odrasle, predvsem pa tistega, ki jih pripravlja, saj je recept resnično enostaven. Ker nam priprava jedi ne bo vzela veliko časa in energije, nam je bo toliko več ostalo za druženje in uživanje v večeru.   


SESTAVINE:

 1 zavitek kupljenega listnatega testa

200 g sira

pelati

origano, sol, bazilika, 


POSTOPEK

V posodi zmešamo sol, origano in baziliko. Opcijsko lahko dodamo še žličko medu in nekaj kapljic kisa. Pelate sesekljamo na drobno in jih dodamo mešanici začimb ter premešamo. Z omako premažemo listnato teto (razen enega zunanjega robu). Po površini potresemo riban sir, ki naj bo drobno riban, da se bo testo dobro zvijalo. Testo nato pričnemo tesno zvijati (pazimo, da nam v zavitku ne ostaja preveč zračnih žepkov). Na koncu nepremazan del dobro razpotegnemo čez zavitek, da se zavitki kasneje ne bodo odvijali. Zavitek nato za nekaj časa postavimo v hladilnik ali skrinjo, saj bo rezanje kasneje veliko lažje. Ko se zavitek ohladi, ga razrežemo na kolutke, ki jih postavimo na pekač obložen s peki papirjem. Na 200 stopinj zavitke pečemo 13 minut.
















































Galerija slik: