10 nasvetov, kako gostiti najboljšo novoletno zabavo!

  • 18.12.2017
  • Luka Debevec

Novo leto je pred vrati in večina si že dela načrte za najdaljšo noč v leto. Nekateri jo bod preživeli na prostem, drugi bodo odpotovali na izlet, marsikdo pa bo novo leto pričakal tako, da bo gostil svoje prijatelje ali družino. Predstavljamo vam 10 nasvetov kako gostiti popolno zabavo, ki bo za vas in vaše goste nepozaben vstop v novo leto. 


1. Zabava se prične z vabilom
Zabavo ustvarijo ljudje, zato je še posebej pomembno, da povabimo tiste posameznike, katerih družbo si resnično želimo ob sebi. Seznam gostov tako pripravimo skrbno, pri številu pa se prilagodimo tudi temu, kako veliko je naše stanovanje. Pomislimo tudi na to, kdo se med seboj pozna in tako poskusimo ustvariti vzdušje, v katerem se bo večin počutila dobro. Da se bodo gostje počutili še posebej prijetno, jim lahko oblikovano vabilo posredujete prek elektronske pošte in jih prosite, da vam udeležbo do določenega datuma potrdijo. Ne pozabite, da je vabilo že prvi košček zabave, zato se mu le zadostno posvetite. 

2. Hrana naj priročna in okusna
Na zabavah je vedno priročno, če je hrana pripravljena tako, da jo lahko uživamo stoje, brez pribora oz. so porcije male (“fingerfood”). Hrana naj bo okusna, pri tem pa izberemo tiste recepte, ki jih lahko pripravimo že nekaj ur pred zabavo, da smo lahko ob sprejemanju gostov sproščeni in lahko v zabavi uživamo tudi sami. Priporočljivo je, da ne uporabljamo sestavin, zaradi katerih imamo lahko močan zadah (čebula, česen) ali pa se nam hrana zatika med zobmi (mak, sezam, kumina…). Vsekakor se držite jedi, ki jih poznate, poleg pa izberite še kakšno jed, ki bo navdušila (s kozicami ne morete zgrešiti!). 3. Brez glasbe ne gre
Glasba lahko ustvari ali pokvari zabavo. Priporočamo vam, da se glasbi predhodno dobro posvetite in naj glasba narekuje vzdušje zabave. Najbolje je, da si ustvarite različne “playliste”, ki vam omogočajo, da se prilagodite vzdušju ali pa le-tega z glasbo narekujete. Dobra ideja je na primer seznam hitov iztekajočega se leta ali pa 10 hitov iz 90ih, ki vas bodo hitro ponesli v mladost. 

4. Poskrbite za prijetno osvetlitev
Novoletna zabava je kot nalašč, da jo popestrimo z lučkami. Izogibajmo se svečam, saj je se lahko le-te med plesom prevrnejo ali pa jih nimamo pod nadzorom, ko si zunaj ogledujemo ognjemet. Vsekakor pa lahko v obstoječe luči namestimo avtomatske žarnice za zabavo, na sredino sobe namestimo disko kroglo, pa tudi zavesa iz novoletnih lučk ne bo nikoli odveč. 5. Dress code ali garderoba dobrodošlice
Ste za pravo zabavo? Potem jo lahko popestrite z navodilom za oblačila vaših gostov. Morda je to lahko en kos v srebrni, rdeči ali zlati barvi. Mogoče ste bolj drzni in greste v čas Great Gatsbyja, ali pa v osemdeseta. Še enostavneje je, če ob prihodu vsak gost dobi en element garderobe, npr. srebrno mašnico za v lase za dame ali pa kravata za gospode. Skupna garderoba bo goste povezala, odprla priložnost za debato in hkrati ustvarila rdečo nit zabave. 

6. Sprejmite vsakega gosta in se mu ustrezno posvetite
Vsakemu gostu je všeč, če dobi občutek, da je pomemben in smo njegovega prihoda veseli. Gostom tako sporočite časovni okvir, med katerim naj se pridružijo zabavi. V tem času je naloga gostitelja, da vsakega gosta toplo sprejme. Gostom je potrebno pojasniti tudi kje lahko odložijo svoje stvari, kje se nahaja pijača in hrana. Ne pozabimo tudi na to, da goste med seboj predstavimo. Na ta način poskrbimo, da se bo zabava dobro razvila in se bodo gostje lahko zabavali tudi brez vašega posredovanja.  

7. Vsak je zadolžen za svojo pijačo
Če ste sami poskrbeli za ambient in hrano, lahko goste brez kančka sramu poprosite, če si lahko svojo najljubšo pijačo prinesejo kar s seboj. Na zabavi pripravi napitkov namenite poseben kotiček, kjer so na voljo vse potrebščine, gosti pa si lahko tam sami tekom zabave nemoteno pripravljajo pijačo, brez da bi morali za to vedno znova prositi gostitelja. Verjemite, tovrsten sistem bo všeč gostom in gostitelju. 8. Ne pospravljajte sproti
Ko zabava traja se ne obremenjujte s pospravljanjem. Da bo odvečne posode kar najmanj, morate poskrbeti že pred zabavo. Na lončke lahko nalepite nalepke z imeni, hrana naj ne zahteva krožnikov, le-te naj nadomestijo prtički, za vse ostalo pa namestite priročne koše, kamor lahko odpadke vsak gost nemoteno odvrže sproti (na primer na balkonu). Če boste med zabavo pospravljali, se ne boste nikoli resnično sprostili, gostom pa boste dajali vtis, da morajo tudi sami pretirano paziti in pospravljati ali pa celo, da jih morda že podite domov. 

9. Ustvarite vrhunec zabave
Če se zabave lotimo pravilno, bi jo lahko že skoraj primerjali z mini gledališko predstavo. In tudi pri zabavi je primerno, da ima dogajanje nek vrhunec. Pri novoletni zabavi je to navadno polnoč, ko si ogledamo ognjemet. Poskrbimo, da bo ta trenutek res nekaj posebnega. Okoli polnoči tako naredite fotografijo, ki jo boste gostom lahko poslali nekaj dni po zabavi skupaj z zahvalo za udeležbo. Gostom lahko priskrbite tudi prskalice, ki bodo ustvarile lepo vzdušje. Morda lahko goste proste tudi, da med zabavo na listke napišejo svojo željo in nasvet za novo leto, liste pa po tem, ko odbije polnoč, naključno podarijo drugemu udeležencu zabave.

10. Omogočite gostom, da prespijo
Najdaljša noč v letu ima svoje ime z razlogom. Rajanja se končajo pozno, med tem pa marsikdo tudi malo pregloboko pogleda v kozarec. Če se vaši gostje domov ne morejo odpraviti z javnim prevozom ali taksijem, je vljudno tudi, da jim omogočite, da lahko prespijo pri vas (če ste seveda dovolj tesni prijatelji). Pri tem bo vaš rešitelj zagotovo Kauch linije SLEEP. Ta Kauch se namreč enako suvereno počuti takrat, ko je v središču zabave (tkanina žive barve mu namreč zelo pristoji), enako gostoljuben pa je tudi za tiste, ki si na njem želijo prespati. Kauch se namreč priročno spremeni iz sedišča v posteljo in tako vašim gostom omogoča, da prespijo zelo udobno. Ob nakupu KAUCHA v decembru pa vas razveselimo še s 15 % popustom!Galerija slik: